(N) SolDukken's

 

HjemKatteneKullPlanerOm ragdollKontakt

 

 

 GENERELT OM RASEN

alt på denne siden er skrevet av:

Solveig B. Damsgaard J. (N) Diadem`s Ragdolloppdrett

 

Ragdollen er en vennlig og sosial katt.  Den liker å være sammen med sin familie og den viser stor hengivenhet overnfor sine egne. Den passer fint inn i en familie med både barn og andre dyr, men ingen regler uten unntak.

Noen ragdoll (det gjelder alle raser) passer best til å være ”alene-katt”, den trives med sine voksne mennesker og gjør ikke noe av om den er litt alene til tider. Andre trenger liv og røre rundt seg.  Får de ikke oppmerksomhet så kan de bli ”masete”.  Denne katten vil da passe inn i en familie med barn og evt. andre dyr.

Ragdollen liker å være med i familien, den vil være med på det som skjer – når det skjer!Den sover som oftest på gulvet, eller ved siden av deg – sjelden på fanget.  Spesielt etter at den har blitt voksen velger den plassen ved siden av, eller på gulvet.Den er som en liten hund på flere områder.  Du kan lett lære den opp til å lystre deg.  Det å komme når du plystrer, gå i bånd, eller å kaste-hente ting.  Den er en leken katt og den er flink til å aktivisere seg selv, men den elsker at du deltar i leken.

Dener enkel å ha med seg og den er matglad og sjelden kresen i matveien.  Kan nok lett bli litt overvektig.

Den har en enkel og lettstelt pels, men igjen: ingen regel uten unntak.Noen, spesielt kastrater, får veldig mye pels og kan da få en del knuter under magen og på hasene.  Den vil da trenge regelmessig pelsstell.  Det er uansett greit å venne katten til å stelles fra den er liten.  Da blir det å stelles til en del av kosen mellom katt og eier. Den er litt pratsom, men ikke masete.

Det er viktig at rett katt kommer til rett familie – eller omvendt!

Ragdollen er en stor, herlig, liten bamse ………… katten med stort hjerte!

 

bar007_gray.gif

 

OPPRINNELSE – HISTORIE

 

I 1962 i California startet det hele.

Mrs. Ann Baker parret en hvit langhårskatt med navn Josephine, av typen angora, med en Hellig Birma hann.  To avkom fra denne parringen ble masket med hvite sokker, det vi kaller mitted.  En av hannene som ble kalt ”Daddy” ble parret tilbake på moren. I den parringen ble det en brun mitted hunn.  Denne siden ble nå kalt ”light-side”.

For ikke å få for meget innavl måtte det parres inn en ny rase – og det ble en brun Burmeser.  En hunn Burmeser ble parret med ”Daddy” og i det kullet ble det beholdt en brun colourpoint hunn som ble tilbakeparret på sin far. I det kullet ble det en brun mitted hann og en brun colourpoint hunn.  Den brune colourpoint hunnkatten, som fikk navnet ”Tiki”, ble starten på det man kaller ”dark-side”.  Alle disse kattene finnes registrert under stamnavnet Raggedy Ann.

Mrs. Baker begynte å selge sine katter, men hun beholdt et fast grep på avlen.  De måtte ha lisens for å få parre videre.  Det innebar at de helt og holdent måtte følge hennes regler.

En annen oppdretter, Denny Dayton, med oppdrettnavn Blossom Time delte ikke Mrs. Bakers syn på avlen på Ragdoll. Etter en hard tvist i retten og media brøt Dayton ut og begynte å avle på det vis man gjør med alle andre raser, og herifra har Ragdollen blitt spredt ut over hele verden.  Ragdoll ble nå parret kun med Ragdoll – slik det også gjøres i dag.

Dayton startet også en Ragdollklubb RCFI, som hadde som mål å få rasen godkjent i de forskjellige amerikanske kattesportforbund.

Han begynte å lage et stamtre der alle ekte Ragdoll kan spores tilbake.  Jeg førte stamtreet for Norge og Sverige i flere år og sendte det til Tyskland der Karin Hughs førte det for Europa.  Jeg er noe usikker på om registrering blir foretatt i dag da rasen har blitt meget stor.

Arbeidet i RCFI ga resultater og i1969 ble Ragdollen godkjent i det amerikanske forbundet NCFA, og på våren 1993 godkjente til slutt det viktigste forbundet CFA Ragdollen.

Til England og Tyskland kom Ragdollen i 1981 og til Sverige kom den første i oktober 1991.

2. september 1992 kom Ragtime Phoebe, en sjokolademasket bicolour, til Norge.  Raskt etter kom en brun bicolour hunn, Ragtime Whimsey og en brun colourpoint hann, Ragtime Reggae – alle fra June og Brian Riegler.  I 1992 godkjente Fife Ragdollen, men det var kun bicolouren som fikk sert.status.  De to andre variantene ble godkjent kun for avl.

I mai 1997 ble colourpoint godkjent for cert. og i mai 1998 ble også mitted godkjent – gjeldende fra 1. januar 1999.

I dag har det blitt avlet fram både tabby og skilpaddevarianter, samt alle fargevarianter som finnes på Hellig Birma.  Disse variantene er ikke godkjente i Fife.  Flere oppdrettere i Sverige jobber med å få disse variantene godkjent.  I dag 1. januar 2005 er alle varianter lik Hellig Birma godkjent i Fife.

Vi har to svensk/norske Ragdollklubber i Norge.  Den ene ble dannet samme året som Fife godkjente Ragdollen, den andre som jeg selv er kontaktperson for er Scandinavian Rag-doll Club, forkortet SRC.

 

bar007_gray.gif

 

DAGLIG STELL OG PLEIE AV KATTEN

 

Det er viktig å stelle katten jevnlig.  Gre den litt hver dag.  En får aldri en velstelt fin katt ved å ta skippertak.

Om katten din får lov til å være ute vil den bli tettere og luftigere i pelsen.

Ragdollen skal ikke ha ”tufser” øverst på ørene.  De skal ha en jevn, rund avslutning.  Napp ”tufsene” vekk.  Dette er med tanke på utstilling, katten lider ikke av øretufsene. 

Husk at en katt som for det meste er inne må få neglene klipt.  Den finnes egne negle- sakser å få kjøpt for katter.

Maskekatter får ofte ”søvn” i øyekroken og ”buser” i nesebora.  Dette er best å fjerne med en Q-tips, gjerne med litt lunkent vann når en tar rundt nesebora.

Om katten får stive hår på ryggen eller hvite hår på halen eller i masken, så napp dette bort.  Pelsen vil da blir mer silkeaktig og halen/masken vil bli mørkere.

 

bar007_gray.gif

 

 

VANER - UVANER

 

Katten må du oppdra som du oppdrar barn.

- De er avhengige av å ha et sted å kvesse klørne sine. Du kan lage eller kjøpe klorestativ og det er også å få kjøpt kloreplater til å sette fast på veggen.
- La katten ha en fast sove plass og gjerne et fast pledd i sofaen. ( Det er veldig kjekt i røytetid - at katten er vandt til å ligge på et sted i sofaen.)
- Om katten gjør ting den ikke får lov til så irretesett den med en gang.
Hjelper ikke det, så hjelper det å ha en sprayflaske med vann stående. Spray vann på katten i det du griper den i å gjøre noe galt. Det er for sent å "straffe" i ettertid, det må skje i samme øyeblikk den gjør noe galt.
- Om katten har gjort i fra seg på gulvet - straff den aldri med å gni fjeset i avføringen.
Om katten tisser/bæsjer på utsiden av kassen , ja så er det gjerne en årsak til det.
De liker ikke å ha tissekassen sin for nær maten sin, de like å ha lokk på kassen.
Fjern avføring og tisseklumper ofte. Husk katten er et meget renslig dyr - ganske så finslig til tider.....
Det er mange forskjellige typer med kattesand. Selv så liker jeg best klumpesand, så kan jeg fjerne klumpene etter hvert. Renslig og ganske så luktfritt.
- Venn katten til å kjøre med i bilen fra begynnelsen av. Ta den med på korte turer. Snakk beroligende til den, men ta den ikke ut av reisekassen.
- Tigging kan bli et problem. Ønsker du ikke en tiggende katt, så gi den ikke mat ved bordet. Den vil da raskt vende seg til å tigge + prøve å få sitte oppe på bordet der maten er. Det er festlig med en kattunge, men ikke med en voksen katt på 4-6 kg.

De er glad i å leke med forskjellige leker med catnip på ( kattehasj ) katteballer, mus osv. Papirkuler kan være helt topp. Husk innpakningsbånd er meget farlig. Får katten det ned i tarmene så kan katten dø. Dette må en passe godt på i julen, for de elsker den type tråd. Granbar fra juletret må en også passe litt ekstra på.
Mange stueplanter er også farlig og mange katter vil gjerne spise litt på planter. Da er det ofte kjekt å kjøpe litt kattegrass å dyrke inne. På vinters tid spiser katten gress ute også kaster den opp.

Ønsker du å lære katten din til å gå i sele, så lønner det seg å begynne tidlig.
Begynn med å la katten få gå med selen litt inne hver dag. Når den er blitt vandt til selen så kan du feste båndet til selen. Husk gradvis - katten må få bruke tid til å vende seg til alt som er nytt.